Kazı

Kazı


Kazı


Yapıya başlamanın ilk basamağı kazı ile başlar. Zemin üzerindeki fazla toprağın kazılarak alınması işlemine kazı denir. Sözlük anlamı olarak ise kazı; “1.Toprağı kazma işi, hafriyat. 2.kazılan yer.”dir

Kazıya başlamadan önce harita mühendisleri binanın yapılacağı arazinin plankotesini alır. Arazi plankotesi, binanın projesine uygun yapılması ve kazı esnasında artacak hafriyat miktarının belirlenmesinde son derece önemlidir. Kazıdan önce kazı yapılacak olan arazinin plankotesi yapılmış şev boyutları belirtilmiş kazı planı kontrole onaylattırılmalıdır.

Kazı yapılacak bölgeden herhangi bir yeraltı şebekesinin geçme ihtimali gözönüne alınmalı kazı esnasında bu bölgelere zarar verilebileceği düşünülerek ilgili idarelerden kazı yapılacak bölgelerdeki mevcut şebekeler hakkındı bilgiler kontrol edilmelidir. Kazı yapılacak yerlerin etrafında yerin bölgesel niteliğine göre güvenlik şeritleri (ahşap perde, tel çit, saç çit vs.) oluşturulur ve tüm iş güvenliği önlemleri alınır. Kazıdan çıkan malzemenin geri dolguda kullanılıp kullanılamayacağı, yol, yer ve trafik şartlarına göre geçici depoya gidip gitmeyeceği, gidecekse geçici depo yerlerinin belirlenmesi, dolgu yerine gidecek güzergâhın tespiti, gerekli resmi kurumlardan alınacak izin, sözleşme

şartlarına göre sabit mesafeler belirlenmemişse kontrol teşkilatı ile birlikte mesafe zaptı gibi işlemler yapılır.


Kazı  ve yükleme boşaltma bölgelerindeki havai hatların (elektrik, telefon vs.) yükleme ve boşaltma işlemleri esnasında ekskavatör, kepçe, kamyon gibi iş makineleri tarafından zarar görmemesi için gerekli önlemler alınır.

Yapılacak olan kazının şevli mi yoksa şevsiz mi olacağı, şevli ise şevin eğimi, zeminin cinsine, kazının derinliğine bağlı olarak idare tarafından tespit edilir veya daha önceden eğer çıkartılmışsa en kesitlerden alınır, mevcut bilgilere ulaşılamazsa bu bilgiler için gerekli çalışmalar yapılır.

Kazı derinliği zemin durumuna göre tanzim edilir. Derinliğin tehlike arz ettiği bölgelerde belli yüksekliklerde palyeler bırakılarak kazı yapılır. Kazısı bittikten sonra bu alana daha sonra ekskavatör, kepçe kamyon gibi araç girme durumu olan kazılar için araçların rahat ve tehlikesiz giriş çıkış yapabilmeleri sağlamak için kazıya başlamadan önce kazı planı yapılır. Kazı nihai kotunun projede belirtilen kotta olmasına özellikle dikkat edilir. Aksi takdirde fazla yapılan kazılarda, fazla geri dolgu gibi zaman ve maliyet kaybı doğacaktır.

Dilşaoğlu Enerji Üretim Dağıtım A.Ş.

Dilşaoğlu İnşaat Nakliyat Madencilik Turizm Yayıncılık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi olarak 2016 yılında kurulmuştur. İnşaat, hafriyat, kazı, dolgu, nakliye alanlarında hizmetler vermiştir. Enerjinin yaşantımızda değerinin artığı ve mutlak ihtiyaç haline gelmesinden dolayı firmamız kendi bünyesindeki mühendis ve ekip arkadaşları ile birlikte enerji üzerine kurulu projeler üretmektedir. 2020 yılında unvan değişikliği yapılıp DİLŞAOĞLU ENERJİ ÜRETİM DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

İletişim Bilgilerimiz

  • Cevizlidere Mahallesi 1238. Sk. 2/7 Balgat Çankaya / ANKARA
  • 0 (312) 473 22 52
  • dilsaogluinsaat@gmail.com
  • muhasebe@dilsaoglu.com

E-Bülten Kaydı

E-Bülten kayıt olarak güncel bilgilerden yararlanabilirsiniz.